ISO 9001 norm

ISO 9001

ISO 9001 is de internationaal erkende norm met eisen voor een effectief kwaliteitsmanagementsystemen en verbetering van bedrijfsprocessen.

ISO 9001 is een norm die is opgesteld door de ISO, de International Standardization Organization. Deze internationale organisatie is een samenwerkingsverband van nationale normalisatieorganisaties in 163 landen. Deze norm is een overal ter wereld erkend en gewaardeerd hulpmiddel voor het verbeteren van de effectiviteit van een managementsysteem. Die effectiviteit wordt gerealiseerd door het continu verbeteren van processen en het borgen van die verbetering. Die verbetering resulteert in een betrouwbare en consistente kwaliteit van door de organisatie geleverde producten en diensten.
ISO 9001 verhoogt op die manier de klanttevredenheid en klantloyaliteit.
De eisen van de ISO 9001 norm zijn een basis voor certificering van het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie. De belangrijkste eis is het voldoen aan de wensen eisen en verwachtingen van de klant. De ISO 9001 norm is opgesteld door de ISO op basis van de High Level Structure (HLS). Deze structuur vereenvoudigt het integreren van verschillende normen in één managementsysteem.